365 små tegninger

Square

I 2019 utfordret jeg meg selv til å tegne én ting hver dag. Det kan være vanskelig å finne ut hva jeg skal tegne, når jeg først setter meg ned. Ved å la hver dag få en egen rute, og deretter fylle ruten med en ting jeg opplevde den dagen, fikk jeg utrolig mange forslag til hva jeg kunne illustrere.

Det var naturlig for meg å ta i bruk Bullet Journal’en min for å samle disse tegningene, og jeg satte opp boken min med «Dagens minste tegning» som en samling, sammen med trenings-loggen min og mål for måneden.

Bullet Journal, Leuchtturm1917

I starten var det ganske vanskelig å finne ut hva jeg skulle velge å tegne. Linjene mine var veldig ujevne, se f.eks. på rute 4 i januar, den skraverte bakgrunnen ser mer bølgete enn rett ut! Motivet er hentet fra hukommelsen etter forestillingen «Phantom of the Opera» på Folketeateret.

I februar skisset jeg motivet før jeg tegnet det med en 003 Marvy-penn. Hvis du sammenligner rute 30 fra januar med rute 11 i februar, så kan du se tydelig kontrastforbedring i skriften (eng. lettering).

Denne måten gikk jeg vekk fra penn og over til blyant. Jeg ønsket å få muligheten til å bruke de myke valørene som blyanten er så god på å gi, eksempel på dette kan du se i fotbadet i rute 27.

Den fjerde måneden med små tegninger. Rute 20 utmerker seg med sine rene og klare linjer. Dette er pipen på ferjen til Vega. Alle valørene er tegnet med samme blyant.

Jeg fortsatte med blyant, og utviklingen av strekene mine begynner å vise seg. Rute 3 med oppdekning til bryllup får frem bestikkets materialitet, og de lette skyggene får frem lagene som menyen og servietten som ligger på asjetten skaper. Legg gjerne merke til rute 14 til 16, der jeg lar de tre rutene brukes til ett motiv som binder dem sammen.

Graden av detaljering fra januar til juli er stor, selv om mediet gir ulike muligheter så har både det visuelle minnet mitt og håndteringen av blyanten gjort fremskritt.

Art Bullet Journal

I september gikk jeg over til en ny Bullet Journal med tykkere sider (200 gsm), og som ikke lot tusjer skinne gjennom. Jeg prøvde meg på å bruke akvarellfarger, med blandet hell. Noen farger granulerte veldig mye mer enn jeg hadde opplevd på akvarell-papir, for eksempel i rute 6 kan en se på spatelet at det er veldig ujevn fargefordeling. På noen av rutene ble jeg veldig fornøyd, til dels rute 12 med den gule jakken med de grå detaljene ellers.

Oktober, eller Inktober, er en spesiell måned. I 2019 var det tredje gang jeg deltok, og jeg prøvde meg på å lage en sammenhengende historie ut i fra de 31 stikkordene som følger med utfordringen. Jeg fulgte sjøhesten Safir på en reise fra havets bunn, til en husky i en iglo, til et uhyre i en bok, til biblioteket med en bok sammen med en glassmanet. Historien ligger ute på Instagram-kontoen min @bjorghelenedesign hvis du vil se hva som skjer med Safir disse 31 dagene.

365 dager, 365 tegninger. Det var både utfordrende og veldig morsomt! Noen dager rakk jeg ikke å tegne tegningen, så noen er tegnet noen dager i etterkant. Det alle har til felles, er at de er basert på noe jeg gjorde hver enkelt dag.

Jeg skal gi meg selv friere tøyler i 2020, men denne øvelsen i både tålmodighet og begrensning av størrelse har gitt meg mange erfaringer som jeg tar med meg videre.

Er det din tur til å ta utfordringen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.