Stipendopphold i Grez-sur-Loing

Square

De to siste ukene i november fikk jeg oppleve fredfylte Hôtel Chevillon i den lille landsbyen Grez-sur-Loing i Frankrike. 70 km sør for Paris, og bare tjue minutter unna Fountainebleau ligger gjestehjemmet som har huset mang en kunstner og forfatter opp gjennom årene. I juli i år fikk vite at jeg ble tildelt dette to ukers oppholdet fra Grafill, og det ble for meg årets høydepunkt!

Gjestehjemmet Hôtel Chevillon sett fra hagen

Kunstnerlivet

Det er flere leiligheter og atelier i Hôtel Chevillon, og jeg ble tildelt leilighet 4 og atelier C. Med unntak av årene på arkitektstudiet i Trondheim, så var dette første gang jeg hadde et eget, dedikert rom til å gi kreativiteten ordentlig plass. Ikke bare som noe jeg pakker opp og ned hjemme, men noe som har så stor egenverdi at det fortjener et eget rom.

Ikke bare det å sette av plass til aktiviteten, men de to ukene jeg hadde tatt meg helt fri fra både egen virksomhet i Bjørg Helene Design og i min 80% stilling hos KFUK-KFUM Norge som grafisk designer var gull verdt. To uker til mine favorittaktiviteter; tegning og akvarellmaling.

Dagene ble delt inn i økter, slik at en vanlig dag så slik ut:

  • Frokost
  • Tegne og male
  • Lunsj
  • Tegne og male inkl. kaffepause
  • Spasertur i området
  • Tegne og male
  • Middag

Fountainebleau og Nemour

Samboeren min ble med på turen, og vi fikk tilbrakt tid sammen til måltidene og turene vi tok. Hôtel Chevillon hadde en langstrakt tomt ned mot elven Loing, og en av dagene var det varmt nok til å sitte nede ved elvebredden i solskinn og tegne Simen mens han matet endene.

Broen sett fra nederst i hagen

Vi tok en halv dagstur inn til Fountainebleau og spaserte gjennom slottshagene, der vi falt for den Engelske hagen med et lite lysthus ute på en øy midt i karpedammen.

En dag det var solskinn og meldt varmt i været lånte vi sykler og fulgte gang- og sykkelsti langs kanalen noen minutter fra elven Loing. Det var den beste sykkelturen jeg har vært på noensinne. Å sykle en liten meter fra kanalen, men solskinnet blinkende i vannflaten var herlig. Bladene på trærne blafret svakt i brisen, og de gylne og rødlige fargene på bladene kontrasterte nydelig til det grønne gresset lang stien.

Nemour lå rundt 20 minutter unna med sykkel, og med det flate terrenget var det ingen sak å sykle til byen. Over broen inn til byen støtte vi på et kart der Trondheim var avmerket, og vi fant ut at vi uten å vite at vi hadde syklet et stykke langs Pilgrimsleden. Høydepunktene for meg i Nemour var slottet og kirken. Slottet, eller Châteu de Nemour, er et erketypisk slott for min del, et standhaftig og kraftig forsvarsverk med sine eldste deler fra 1200-tallet.

Kunstproduksjon / Malerier fra oppholdet

Planen for oppholdet var å male hovedfasadene til bygningene på Vevelstad bygdetun. Dette prosjektet har lenge vært i hodet mitt, og disse to ukene ga meg endelig drivet til å starte opp. Før oppholdet i Grez hadde jeg tatt foto av fasadene ved besøk i Vevelstad, som er min hjemkommune. Bygdetunet har 10 nydelige trehus, som jeg hadde gleden av å arbeide i tre somre som guide på tunet.

Da jeg aldri har malt så mye i strekk, kunne jeg se utviklingen min fra dag til dag. Etter 8 dager på fransk jord hadde jeg malt alle fasadene, inkludert utedoet (som egentlig ikke telles med). Følelsen av å gjennomføre et prosjekt som har vaket så lenge i bakhodet føltes vidunderlig.

Akvarell av Torvhågstua på Vevelstad Bygdetun, Nordland. Malt av Bjørg Helene Andorsen
Torvhågstua på Vevelstad Bygdetun, Nordland

Tanken med disse fasadetegningene er å sette sammen en bok som kan samle og utfylle informasjonen om byggene på bygdetunet på en ny måte.

Jeg arbeidet videre med skissering og akvarell, blant annet fant jeg et nytt prosjekt jeg kan ta for meg i 2020! I mellomtiden kan jeg vise disse illustrasjonene som så dagens lys i Frankrike, basert på motiver i nærområdet.

Den lokale ruinen La tour de Ganne i Grez-sur-Loing
«En høstdrøm»

Leave a Reply

Your email address will not be published.