Inktober 2020

Square

Velkommen til mine bidrag i årets Inktober! Dette er fjerde året på rad at jeg deltar i denne utfordringen, og dette er nok den morsomste så langt siden jeg har utviklet meg ganske mye på tegnefronten siden 2016.

For å forenkle utfordringen for meg selv bestemte jeg meg tidlig for å forholde meg til ett format. Jeg valgte meg en skissebok á 12x12cm – og dette var til stor hjelp! Det å ikke måtte velge ut format og type papir fra dag til dag ga meg mer tid til å tenke ut hva jeg skulle tegne.

I tillegg til å begrense meg på format, valgte jeg meg ut et par penner som jeg hadde med meg når jeg gikk ut på kafé for å tegne. Følgende penner fikk være med i pennalet og ble brukt i de 31 tegningene med tilhørende stikkords-blad.

Jeg tegnet de fleste tegningene på kafé. Da hadde jeg også en tidsbegrensning i og med at når kaffen er drukket opp er det til en viss grad grenser for hvor lenge du kan sitte før du a) går hjem, eller b) kjøper en til.

De første digitaliseringene av tegningene gjorde jeg med kamera på iPhone, for deretter å justere sorthet og metning på Instagram. Heldigvis oppdaget jeg at scanner-app’en som følger med Epson-printer og scanner fungerte utmerket for å digitalisere tegningene mine på kafé. Du får da tilpasset utsnittet ved å markere hjørnene på arket, og ta-da! Det som overrasket meg mest var at detaljene i tegningene mine ble godt bevart, og fra dag 5 brukte jeg kun app’en for å få tegningene digitalisert og over på Instagram.

Dag 8 – 10 lekte jeg med dagens stikkord og så på hvordan ordet kunne inkorporeres eller eksemplifisere ordets mening.

De neste dagene lekte jeg med tegnestiler, fra mer flate farger på dag 12, til ville linjer på dag 13, til helt rene linjer på dag 16.

Av de neste tegningene er dag 20, korall, favoritten min. Jeg liker de tynne, presise linjene sammen med den begrensede skravuren for å definere korallbiten som kan sees gjennom vinduet.

Jeg ble inspirert av å ha funnet frem til en pennetegnestil jeg likte godt, og prøvde den ut på en figur jeg har skisset en del i år. Det kan vel sies å være en slags sammensetting av tukan/lundefugl/papegøye. De neste dagene fokuserte jeg mer på innholdet i illustrasjonen enn tegnestilen.

Jeg tok litt av på den siste tegningen i Inktober 2020. I den første skissen min skrev jeg både dag og stikkord på alle lappene som ligger og henger rundt om i tegningen. Etter å ha gjort dette på alle innså jeg at det ble veldig mye som skjedde på veldig lite plass, så jeg endret det til å kun vises som dager.

Årets Inktober gikk veldig godt, noen dager ble tegningene mindre gjennomtenkte enn andre, men med et fast format og forhåndsbestemte penner ble det færre valg å ta for hver enkelt tegning.

Jeg gleder meg til neste års Inktober!

Bjørg Helene

Leave a Reply

Your email address will not be published.